Blogg

Intervju med Andreas Malmberg

Vi har gjort en intervju med Naprapatlandslagets alldeles egna Andreas Malmberg som precis fått sin första vetenskapliga artikel publicerad. Det blir givetvis prat om den, men också lite om vad han brinner allra mest för inom naprapati samt hur han spenderar sina lediga dagar på bästa sätt. Häng med!

Andreas! Vem är du?

Tvåbarnspappa som precis flyttat tillbaka till hemstaden Halmstad från Stockholm. Just nu föräldraledig med min son Nils som är 1 år. Jag har bakgrund inom ishockey och spelade fram tills jag var 23 år. Idrottsintresset har alltid varit stort hos mig. Efter hockeykarriären blev det mycket alpin skidåkning men nu mestadels löpning. Satsar just nu mot Amsterdam marathon i oktober.

Du har precis blivit publicerad som medförfattare till din första vetenskapliga artikel. Grattis! Berätta om den. 

Ja precis, stort tack! Jag vill också rikta ett stort tack till Fredrik Johansson som gav mig denna möjligheten. En fantastisk möjlighet jag fick när jag var föräldraledig med vårt första barn. Materialet till studien var jag och några kursare med och samlade in under studietiden på Naprapathögskolan. På materialet skrev vi även examensarbete som jag gjorde tillsammans med vår kollega David Tveit i Göteborg.

SMASH som projektet kallas är världens största kohortstudie på unga tennisspelare. Vi samlade in data från 301 spelare från hela Sverige. Deltagarna var mellan 13-19 år och spelade tennis på nationell eller regional nivå.


I testerna ingick bland annat baslinjefrågor och tester i rörlighet och styrka. På detta materialet har vi sedan skrivit en artikel som har till syfte att ta reda på normativa värden för styrka och rörlighet i skuldra/axel i denna populationen. Det saknades tidigare data på hur starka och hur rörliga spelare på denna nivån och ålder är och tanken är att i första hand försöka skapa sig en överblick över spelarnas styrka och rörlighet.

Exempel på vad vi hittade var att killarna på gruppnivå var starkare än tjejerna även om vi normaliserade för kroppsvikt. Spelare som tävlar på en högre nivå var också starkare. Övriga givna skillnader var vilken ålder deltagaren har samt att den dominanta armen (den man spelar med) var starkare vid jämförelse med icke dominant arm.

Detta är den första studien som beskriver styrka i axeln/skuldran och rörlighet i axel/skuldra på unga tennisspelare. De viktigaste fynden är skillnaderna mellan könen i styrka samt att spelarna förvärvar en större utåtrotation i den dominanta axeln för att skapa mera kraft framför allt hos tjejer. Vi har även hittat som andra föreslagit att svaghet i utåtrotation i dominant arm utgör en riskfaktor för skada.

 

Vilket ämne inom naprapatin brinner du mest för?

Kan låta klyschigt men mötet med varje enskild människa är det absolut roligaste.

Men jag har såklart ett extra stort intresse för idrottsmedicin.

 

Vad tror du att vi naprapater kan bidra med inom forskningen?

Jag tror egentligen inte att vi kan bidra mer eller mindre än någon annan yrkesgrupp och det betyder att vi absolut ska vara delaktiga inom forskning. Sedan har naprapater en stark förankring inom idrotten så det är mest naturligt att vi är mest delaktiga där.

Men vi har till exempel Eva Skillgate som är både naprapat och epidemiolog, hon har ett annat perspektiv.

 

Om du bara får välja en enda träningsövning att göra resten av livet, vilken hade det varit och varför?

Löpning, dels för att jag tycker det är kul men också för att det går att göra precis var som helst och närsomhelst! Men om det ska vara en enda övning i gymmet får det bli marklyft som involverar större delen av kroppen och simulerar rörelse som vi behöver i vardagen, som till exempel plocka upp barn från golvet.

 

Du har precis flyttat tillbaka till din hemstad Halmstad, vad har du för planer där?

Ja men precis! Vi håller på och bygger hus och jag är föräldraledig.

I höst ska jag tillsammans med Naprapatlandslaget öppna klinik i Halmstad, ser fram emot det väldigt mycket, västkustens pärla måste också ha en Naprapatlandslaget klinik!

 

Slutligen, hur ser en perfekt dag ut i ditt liv?

Oj svår fråga, mycket som är roligt! Men det får nog bli en dag i skidbacken med barnen där jag får ett par timmar för mig själv i backen tillsammans med min fru. Avslutas med afterski, bastu, kylda drycker och en god middag!

Tack till Andreas och vill du läsa mer om studien hittar du information på länkarna nedan:
https://idrottonline.se/SvenskaTennisforbundet/SMASH
https://naprapathogskolan.se/forskning/forskningsprojekt/smash-tennisstudie/
https://ki.se/imm/shoulder-management-and-assessment-serving-high-performance-smash-en-kohortstudie-av https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fspor.2022.798255/full?&utm_source=Email_to_authors_&utm_medium=Email&utm_content=T1_11.5e1_author&utm_campaign=Email_publication&field=&journalName=Frontiers_in_Sports_and_Active_Living&id=798255

Dela gärna detta

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email