Blogg

”KONSTIGA FRÅGOR DU FÅR HOS NAPRAPATEN”

"KONSTIGA FRÅGOR DU FÅR HOS NAPRAPATEN"

Vi tror nog inte att många upplever naprapatens frågor som konstiga, men man kan säkert bli överraskad över någon fråga man kan få när man går till en undersökning och behandling. Här berättar vi lite om vilka frågor vi brukar ställa när man kommer med ett nytt besvär, och varför!

De uppenbara frågorna du får hos naprapaten

“Vad kan jag hjälpa dig med?”, eller ”Vart har du ont?”

Denna fråga kan ju kännas självklar. Vi vill gärna veta vart du har ont, det underlättar så klart vår undersökning, diagnos och behandling. Värt att märka sig är att man kan behandla utan denna frågan, det finns ju många som inte har ett språk som undersöks och behandlas inom sjukvården och annan typ av vård, som exempelvis spädbarn eller hästar. Behandlaren tar då utgångspunkt i en rad med tester, undersökningar och “cues” som man sedan härleder till en diagnos, även om inte “patienten” är i stånd till att uttrycka sig verbalt. Oavsett, vi vill gärna veta; vart har du ont?

“Hur uppstod problemet?”

Ibland vet patienten exakt hur smärtan eller problemet uppstod; “det var efter jag hade målat taket i lägenheten, efter det fick jag tokont i min axel och kan inte lyfta armen utan smärta”. Andra gånger har man svårt att sätta sitt problem i något sammanhang. Det kan vara att man får smärta i ländryggen, utan att ha gjort något utöver det vanliga. Vi frågar frågan då det kan hjälpa oss att förstå vilka strukturer som är påverkade. Ofta kan det vara smart att undvika den utlösande aktiviteten för att läka snabbast möjligt, så ett tips i slutet av behandlingen, om patienten fått ländryggssmärta efter att ha gjort ett marklyft, kan vara “undvik marklyft några veckor”. 

“När debuterade det, och hur har utvecklingen varit av ditt symtom sedan dess?”

Hur länge du haft problemet kan ge en indikation på en förväntad läkningsperiod, eller hur länge man kan tänka sig att det kan ta att bli smärtfri igen, samt hur man bäst lägger upp behandlingsplanen för att optimera funktionen. Hur ditt symptom utvecklats över tid, om det blivit värre och börjat röra på sig till andra eller större områden, ger också värdefull information vi kan ta med oss för att ställa rätt diagnos och ge rätt behandling. 

“Är det något som gör det bättre, eller värre?”

Om du känner att ditt problem påverkas positivt eller negativt av någon rörelseaktivitet eller annat, så kan det säga något om vilka muskler och områden som är påverkade, men är även en självklar sak att ha med sig i sina råd för rehabilitering och snabb tillfriskning till patienterna – oftast ska de göra mindre av det som smärtar, och mer av det som avlastar. 

Patient i dialog med terapeut

De lite mer överraskande frågorna(?)

Vissa frågor kan kanske kännas mer självklara än andra. Här är frågor vi ställer varje dag, men ställer sällan alla dessa till samtliga patienter:

“Strålar det ut i benet/ armen?”

Utstrålning i arm eller ben kan ske om nerver är påverkade, vilket kan uppstå vid diskbråck eller andra problem som kan irritera nerverna som går ut från kotpelaren, exempelvis benpålagringar på kotor. I benet kallas detta ischias, då ischiasnerven är den vanligast förekommande nerven som irriteras och skapar smärta med utstrålning. Det kan finnas andra orsaker till utstrålning, som påverkan från hjärtat. Om något skulle säga “ja, jag har inte bara ont i nacke och rygg, det strålar även ut i vänster arm”, så måste naprapaten ställa följdfrågor för att utesluta problem som måste hanteras akut av sjukvården. 

“Har du smärta på natten?”

I vissa fall gör det mera ont på natten. Det kan vara orsakat av att man spänner sig när man sover, eller ligger i en position som gör att kroppen får en ökad belastning. Andra gånger är nattsmärta en möjlig indikation på infektioner eller allvarligare sjukdomar, och detta är en fråga som kan avgöra om man vill ställa följdfrågor för att utesluta detta. Märk dig att nattsmärta inte betyder att man är svårt sjuk – det är ovanligt, men vi ska ha koll och utesluta tillstånd vi ska skicka vidare. 

“Tar du mediciner?”

Läkemedel har möjliga biverkningar som vi måste ta med i vår hantering av problemet. Ibland kan mediciner ge problemet patienten söker för, och andra gånger måste vi justera vår behandling på bakgrund av medicinerna patienten tar; en som står på blodförtunnande eller tar mediciner för benskörhet, ska inte behandlas på samma sätt som en som inte gör detta. 

“Har du några sjukdomar?”, och “Känner du dig frisk i övrigt?”

Sjukdomar du som du vet att du har, kan påverka vår behandling, och det är därför viktigt att berätta för sin terapeut om detta. Om man känner sig frisk för övrigt, det vill säga att man är pigg förutom sitt ryggskott, leder oss någon annanstans än om svaret är ”nej, jag känner mig febrig, har dålig matlust och är illamående”. 

“Upplever du yrsel, eller tycker du att lukt och smak har ändrats på senaste tiden?”

Detta är exempel på frågor vi kan ställa för att få mer information om ditt nervsystem, och om det är några viktiga funktioner som är påverkade. När vi ställer frågor som detta, är det i de allra flesta fall en av flera frågor för att utesluta bakomliggande problem vi måste veta om. Det är oavsett viktigt att få informationen vi behöver för att ställa rätt diagnos, så att vi kan ge bäst möjlig behandling (eller eventuellt skicka vidare om det är något som någon annan i sjukvården ska titta på först. 

“Har du varit till någon annan typ av behandling?”

Einstein ska ha sagt något i stil med att “galenskap är att göra saker igen och igen, och förvänta sig ett nytt resultat”. Om du tidigare har besökt en terapiform ett antal gånger, utan effekt, ger det oss värdefull information när vi ska bestämma oss för vart och med vilka tekniker vi ska lösa problemet. 

“Är det något annat du vill berätta om eller fråga om?”

En öppen fråga ger möjlighet att få information som vi kanske inte tänkt på. Ditt perspektiv är viktigt för att förstå helhetsbilden. 

Vi som terapeuter kan mycket om sjukdomslära, anatomi osv., men du kan din kropp bättre än andra. 

Hoppas du förstår lite mer om varför vi ställer våra frågor, och hur de hjälper oss att ge bästa möjliga vård. Patients historia, eller anamnesen, är ord som beskriver det patienten säger besvärar dem. Genom frågor och följdfrågor under denna berättelse, samlar terapeuten på sig viktig information som tillsammans med undersökningen ger diagnos, som ligger som ett fundament för resan framåt. 

Terapeut som beskriver patientens problem med hjälp av en ryggrad

Behandling hos oss skräddarsys till patientens behov. Här är ett kort klipp på hur det går till när en naprapatkollega ger behandling till en annan kollega. https://youtu.be/4sA_XcHj2VU

Dela gärna detta

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email