Kramp i benen
Har du någonsin drabbats av att baksida lår plötsligt bara drar ihop sig i slutet av ett hårt träningspass? Kanske har du känt av en stramande ihopdragning i vaden när du försöker sova? Eller har du kanske känt det under foten när du gått upp för ett fjäll? Då har du troligtvis drabbats av kramp. Läs vidare för att lära dig mer om kramp, vad det beror på, vad du kan göra själv, og när du ska söka hjälp.
Vad är kramp?
Kramp är något som drabbar kroppens muskler. Det som händer är att muskeln plötsligt och ofrivilligt drar ihop sig och smärta kan uppstå. Alla muskler kan drabbas av kramp. De absolut vanligaste områdena som drabbas är nedre delen av kroppen; baksida lår, vaden och under foten. Är det musklerna i vaden eller under foten som drabbas kallas det ofta för sendrag. Muskelkramp i beinet är vanligt og oftast helt ofarligt.
Vem drabbas och vilka symtom får du?
När du drabbas av kramp drar muskeln plötsligt och ofrivilligt ihop sig, den kan inte slappna av og det gör ont. Smärtan kan variera kraftigt i intensitet och kan vara allt från knappt kännbar till nästan outhärdlig. Detta kan vara i allt från sekunder till flera minuter, och samma muskelkramp kan komma og gå flera gånger innan muskeln klarar av att slappna av helt.
Anledningen till varför man får kramp inte känd, och alla människor kan drabbas. Det man har sett att det är vanligt att det debuterar i samband med fysisk aktivitet, under eller efter avslutad aktivitet, eller i samband med att man ska sova. Det är heller inte ovanligt att man kan vakna på grund av att det krampar i beinet, och sömnen kan således bli påverkad. Men det kan också debutera till synes helt spontant. Man har även sett att det är särskilt vanligt hos äldre och gravida, framför allt under senare delen av graviditeten.
Vad är det som orsakar kramp?
Den exakta mekanismen till varför man får kramp är fortsatt okänd och experterna tror att flera olika faktorer spelar in. Det finns dock bevis för att en rubbning i vätske- och saltbalansen i kroppen kan bidra till kramp, framför allt när det är varmt. Detta beror på att man när man svettas förlorar man både vatten och natrium (salt). Natrium har en viktig roll i vid bildandet av nervsignaler till musklerna, och ett för stort underskott på vätska och natrium kan leda till att musklerna drar ihop sig okontrollerat.
En annan teori är den om förändrad neuromuskulär kontroll. En muskel som blir överbelastad och trött kan påverka balansen mellan stimulerande och hämmande mekanismer i muskeln, vilket resulterar i en lokal kramp.
Andra orsaker som kan orsaka kramp
Flertalet mediciner har förmåga att orsaka muskelkramper, exempelvis vätskedrivande- eller kolesterolsänkande mediciner. Muskelkramp kan också vara ett tecken på en underliggande sjukdom, även om detta är ovanligt.
Kramp i benen på natten
Även detta är oftast ofarligt, och beror muskeltrötthet och en förändrad nevromuskulær kontroll, och eventuellt en rubbning i vätske- och saltbalansen i kroppen. Det är även vanligare i den äldre befolkningen, ju äldre man är desto vanligare är det. Man har dock sett att den nattliga krampen i benet är mer förenat med en underliggande sjukdom än den krampen som debuterar spontant under dagen eller i anknytning till fysik aktivitet.
När ska jag söka hjälp?
Sök hjälp hos din läkare om du ofta har svår kramp, kramp som återkommer regelbundet, eller om det inte hjälper med enklare tilltag som exempelvis stretching.
Vad du kan göra själv?
Man ska återigen komma ihåg att kramp i benen oftast är helt ofarligt og går över av sig själv. Men det finns saker man kan göra för att krampen ska lätta. Oavsett om man får kramp på natten, i samband med fysisk aktivitet eller till synes rent spontant, testa på någon av dessa följande tips:
Stretcha krampande muskel eller utför massage eller tryck på området.
Det är också bra om man misstänker att krampen orsakas av vätske- och saltbrist att dricka mycket vatten med någon form av väskeersättning som exempelvis Resorb.
Man kan också testa på att stärka upp den påverkade muskeln genom styrketräning før att bygga upp muskelns uthållighet och styrka. Här är ett par enkla övningar som du kan testa på:
- Styrka baksida lår
- Styrka vad
- Styrka fot
Vad vi som naprapater kan hjälpa till med
Vi som naprapater kan bistå med muskulär behandling av drabbade muskler. Men vi kan också hjälpa till med att undersöka om där eventuellt finns någon underliggande muskuloskeletal orsak till varför muskeln krampar, särskilt om det ’r ett återkommande problem och läkaren inte finner någon orsak till varför krampen uppstår. Det kan exempelvis vara en svaghet på framsidan av underbenet som gör att vaden blir överbelastad och krampar.
Krya på dig från krampen och välkommen på undersökning och behandling om det inte ger sig.
Artikelförfattare
Alexander Wilhelms jobbar som naprapat och driver naprapatlandslagets klinik i Horten.