Symptom och behandling av artros
Artros är den vanligaste ledsjukdomen och är vanligast från 50 års ålder och uppåt. Det kan förekomma i många leder i kroppen, men de vanligaste är fingrar, stortår, knän, höfter och axlar. Det är inte heller ovanligt att det förekommer i ryggraden. Artros är något som kommer att drabba en stor del av befolkningen i större eller mindre grad under livet och det kan leda till utmaningar i att utföra dagliga uppgifter.
På denna sida kan du läsa mer om följande:
Symptom på artros
Sjukdomen orsakas av att ledbrosket gradvis bryts ner och det blir ett kroniskt tillstånd i leden. Typiska egenskaper är smärta, stelhet och minskad rörelse i leden. Inflammation kan uppstå med värmeökning, svullnad och ökad vätska i leden.Artros ger stelheten och smärta, och blir ofta värre under och efter träning, eller efter att ha suttit en stund, blivit kall och behövt gå upp igen. Nattvärk kan också förekomma. Själva symtomen är ofta en indikator nog för att fastställa diagnosen, men röntgen kan också visa tillståndet, även om erfarna sjukdomar och röntgenfynd inte alltid har ett tydligt samband.
Symptom:
- stelhet
- smärta i och runt lederna
- minskad rörelse
- svullnad
Orsaker till artros
Det finns olika anledningar till att artros uppstår, eftersom skador, felställningar, belastning och genetiska faktorer spelar in. Det forskas mycket om sjukdomen, eftersom sjukdomsförloppet inte är helt klarlagt.
Vid artros förändras brosket i leden när det bryts ner / blir tunnare, mer grovt och benpålagringar kan förekomma. Broskets stötdämpande funktion reduceras, det blir en ojämn yta som på sikt kan ge en felställning i leden.
Fetma kan ha effekt, särskilt i knä- och höftlederna. Eftersom sjukdomen ökar med åldern har man länge trott att slitage efter långvarig användning är en viktig orsak, men de senaste åren har forskare sett att artros inte bara har en tydlig mekanisk bakgrund, till exempel slitage, utan att det är också systemisk, vilket innebär att det påverkar hela kroppen. En kronisk inflammation i brosket i lederna uppstår då.
Det är viktigt att komma ihåg att både brosk, muskler och skelett måste belastas för att fungera optimalt, men det är viktigt att ha en balans så att det inte blir överbelastning, för då ökar risken för artros.
Behandling av artros
En fysiskt aktiv livsstil med träning och god allmän hälsa har visat sig minska smärta och öka funktionen hos artrospatienter. För de flesta är rörelse, belastning och användning av lederna den bästa behandlingen.
Fram till nyligen har detta varit en diagnos där lösningen har varit lättnad och vila, innan någon operation. Nu har det visat sig att träning, och särskilt tung styrketräning, saktar ner, stannar och ibland vänder processen. Sedan är det särskilt styrketräning för muskler runt den drabbade leden som är viktiga. Detta kan göra lite ont först, så håll koll på hur länge smärtan varar och om det finns svullnad och / eller värmeökning. En allmän regel är att den ökade smärtan ska försvinna inom 24 timmar och inte bör vara mer än 3 på en smärtskala från 1 till 10.
Det är bäst om artros upptäcks i ett tidigt skede och experthjälp och vägledning erhålls för rätt belastning och upptrappning av aktivitet.
Läkemedel
Läkemedel kan användas för att minska smärta och stelhet som i sin tur kan få patienten att få bättre funktion och ökad livskvalitet, men det finns inga läkemedel med beprövad broskbevarande effekt.
Kirurgi
Kirurgi är ett alternativ för en liten andel artrospatienter och kan rekommenderas för dem som verkligen behöver det och kommer att få en kraftigt ökad livskvalitet från operationen.
Artikelförfattare
Texten är skriven av naprapat Silje Moland, med stöd i böckerna ”Reumatologi” av Lars Klareskog, Tore Saxne, Yvonne Enman och ”Painless” av Naprapatlandslaget. Stor medicinsk encyklopedi och forskning.no har också använts.
Naprapat Silje Moland