Impingement och hur din axel kan behandlas
Impingement är engelska för inklämning, och vanligaste stället som leder till problem är i axeln. Det uppstår på grund av överbelastning, antingen efter trauma eller av muskelobalanser och stelhet som leder till en högre belastning på vissa strukturer.
På denna sida kan du läsa mer om:
- Vad smärtar vid impingement?
- Symptom på impingement
- Är det inflammation?
- Vad ska jag göra/ inte göra?
- Behandling av impingement
- Träning vid impingement
- Hur länge har man impingement?
Vad smärtar vid impingement?
Vanligaste stället för en impingement är i axeln, och den struktur som oftast smärtar är et muskelfäste från muskeln supraspinatus, som går från övre del av skulderbladet och fäster in i överarmens övre del. Muskeln ”kläms” mellan överarmen och en del av skulderbladet som kallas acromion (betyder ”högsta punkten på skulderbladet”), i det som kallas det subacromiella rummet (under acromion). Speciellt irriteras muskeln mellan dessa benbitar då armen lyfts över huvudet. i Vid vanliga rörelser i en funktionell kropp uppstår inga inklämningar, men så fort kroppen blir stel och obalanser i musklerna uppstår, kommer vissa rörelser kompensera andra stelare partier. Detta medför ökad rörlighet vid kompensationen, vilket kan medföra irritation av strukturer som senfästen i axeln. Det är i tillägg till supraspinatus-senan flera andra strukturer som kan ”klämmas in”: bland annat slemsäckar, biceps-senan, subscapilaris-senan med flera. Det finns olika manuell-medicinska tester som vi utför för att reda ut vilken struktur smärtan kommer från.
Symptom på impingement
Klassiska tecken som kan tyda på att det är en inklämning, är att det smärtar att lyfta armen över huvudet. Ofta är det mest problematiskt att lyfta armen utåt från sidan, och en så kallad smärtbåge (pinful arc) där det gör ont mellan 60 och 120 grader, men inte under eller över detta, indikerar impingement (se bild). Axelsmärtan kan gå ned i överarmens utsida, och muskelsvaghet uppstår. Vilka muskelfästen som är inklämda avgör vilka muskler som blir svika och därmed vilka rörelser du får problem att utföra.
”Rotator-cuffen”- vad är det?
Rotator-cuffen är namnet på de muskler/ senfästen som stabiliserar axeln och fäster in som en ”cuff” (manschett) på överarmen. Musklerna heter supraspinatus, subscapilaris, infraspinatus och teres minor. Oftast ser vi supraspinatus som huvudstrukturen för problem med inklämning, men även de andra musklerna i rotator-cuffen, samt andra strukturer så som biceps-senan eller en slemsäck, kan irriteras av felaktigt rörelsemönster.
Är det inflammation?
Inflammatoriska tillstånd kan uppstå, men vi ser kliniskt att det sällan är inflammation, och mer ofta en irritation. Antiinflammatoriska mediciner eller kortison kan vara aktuellt vid en inflammation, men rätt behandling och träning löser de flesta problem.
Vad ska jag göra/ inte göra?
Om du har ont i axeln rekommenderar vi att du får en undersökning för att utreda vad problemet är och hjälp med rätt strategi för att få bukt med problemet. På generell basis tycker vi att dessa körregler kan passa för smärta i axeln:
Att göra:
Träna. Du kan träna styrka så länge du inte får ont. Rörlighets-träning kan vara speciellt gynnsamt.
Is på smärtande område – att lägga en ispåse på axeln i 20 minuter (en t-shirt eller liknande mellan ispåsen och huden så du inte får köldskador) varje dag kan hjälpa kroppen att läka skadan.
Att inte göra:
Träna eller göra rörelser som förvärrar eller triggar smärtan
Behandling av impingement
All manuell behandling syftar till att normalisera rörelse och hjälpa kroppen att läka sig själv. Beroende på vad som är problemet gör vi som behandlar manuell-medicinskt olika typer behandling för att öka blodcirkulationen och normalisera muskelspänning. För en inklämning i axeln är det viktigt att få rätt rörelsemönster i axelns olika delar. En axel-led är funktionellt inte baras én led (skulderblad/ överarm) – både skulderbladets ”led” mot revbenen, och nyckelbenens leder som vetter mot skulderbladet och bröstbenet, är delar av en funktionell axelled. I tillägg påverkas axelns funktion i stor grad av hur nacke, rygg och bäcken fungerar. Är du stel och roterad i höftpartiet kommer axelpartiet att kompensera – en överkompensation som leder till smärta i axeln kan alltså vara orsakat av ett ”höftfel”. Det är därför viktig med en undersökning innan man kan hitta mest möjligt effektiv behandling. Vi i Naprapatlandslaget behandlar huvudsakligen axelproblem med ledjusteringar och medicinsk akupunktur tillsammans med muskelbehandling. Stötvågsbehandling kan också vara en del av ett behandlingsupplägg.
Träning vid impingement
Som tidigare nämnt kan man träna även om man har en skada, men det gäller att man tränar ”rätt”. Ibland måste man forcera smärta när man rehabiliterar, och i vissa fall kommer man inte utom detta. Generellt tycker vi det är en bra grundregel att man försöker träna utan smärta, eller med minimal smärta, då smärta är ett tecken på att ”potentiell vävnadsskada” och att man överbelastar eller irriterar vävnad och nervsystemet.
Övningar som ökar rörligheten i bröstryggraden är bra, då en fri ryggrad skapar förutsättningar för en funktionell axel. Ofta är höfterna med på ett hörn när det är axelproblem, då dessa leder jobbar som en enhet. Vi visar därför övningar för bröstryggen och höfterna här, testa dessa och se om du blir bättre (p.s. övningarna för bröstryggen tar även med armarna överhuvudet, undvik dessa om du får ont i axeln av det).
Hur länge har man impingement?
Det beror på skadans omfång och vilka förutsättningar man ger kroppen att läka (se ”behandling” och ”träning” ovan). Här hittar du oss!
Vad är femoroacetabular impingement?
Det är inte bara i axeln att saker kan ”klämmas”. Femoroacetabular impingement är i höften. Läs mer här
Artikelförfattare
Ole A. Haslestad – Naprapat och Medgrundare Naprapatlandslaget
Ole är legitimerad Naprapat sedan 2003, och har skrivit 4 publikationer/ böcker om hälsa. Han är i dag Marknadschef och skriver artiklar för Naprapatlandslaget, och vidareutbildar även terapeuter. Kontakta Ole här.
Artikelförfattare Ole A. Haslestad
Referenser
- Garving, C., Jakob, S., Bauer, I., Nadjar, R., & Brunner, U. H. (2017). Impingement Syndrome of the Shoulder. Deutsches Aerzteblatt Online.
- Vinuesa-Montoya, S., Aguilar-Ferrándiz, M. E., Matarán-Peñarrocha, G. A., Fernández-Sánchez, M., Fernández-Espinar, E. M., & Castro-Sánchez, A. M. (2017). A Preliminary Randomized Clinical Trial on the Effect of Cervicothoracic Manipulation Plus Supervised Exercises vs a Home Exercise Program for the Treatment of Shoulder Impingement. Journal of Chiropractic Medicine, 16(2), 85–93.