Karpaltunnelsyndrom

Åtgärder vid karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom heter diagnosen när medianusnerven kläms i handleden, mellan mellanhandsbenen och ett ledband (flexor-retinaklet). Resultatet är påverkan på handens styrka samt att det smärtar, sticker eller domnar i handen.

På denna sida kan du läsa om följande:

Ont i handleden karpaltunelsyndrom

Vad är karpaltunnelsyndrom?

I handleden går muskelsenor, blodkärl och nerver som sköter om funktion och cirkulation i handen. Av uppenbara skäl är det begränsat med plats i det som kallas karpaltunneln (karpal carpe som betyder hand. På engelska: carpal tunnel syndrome). När medianusnerven som löper i kanalen/tunneln svullnar får den helt enkelt inte plats nog att inte påverkas så att dess funktion blir påverkad. Resultatet blir att känsel påverkas så att symptom som domning, stickning, smärta uppstår. ) Motoriken påverkas också och leder till svaghet i handgreppet och evt. sämre koordination. Smärtan och domningarna är uttalade på natten.

Man kallar ofta en inklämning av en nerv för entrapment

Anatomi/ uppbyggnad

Symptom

  • Smärta i handled/hand
  • Känselbortfall tumme och pek-/långfinger
  • Svaghet i handen (tummen är svag vid rörelse och belastning från pekfingret)
  • Eventuell atrofi (minskad storlek) på tumbasens muskulatur (thenarmuskulaturen)
  • Mest problem nattetid
  • Hälften av patienterna med problemet får det på båda sidorna (bägge handlederna).
Karpaltunnelsyndrom
Det lila området representerar medianusnerven, och det området som man kan få smärta, domningar eller stickningar i

Varför får man karpaltunnelsyndrom?

Karpaltunnelsyndrom uppstår då en av de tre nerverna som går ned i armen (medianusnerven, de andra två heter radialas och ulnaris) svullnar och blir påverkad. Det kan finnas fler orsaker till att denna retning uppstår, från hormonell påverkan, svullnad i vävnaderna i graviditeten, reumatiska sjukdommar, överbelastning av handens muskelsenor efter hårt arbete med mera. I denna artikeln fokuserar vi på vad vi kan påverka genom manuell behandling. Medianusnerven blir ju inte svullen utan anledning, och ofta är det en retning av nerven från nacke/ axel/ armbåge som kan skapa eller förvärra situationen.

Hur testar man karpaltunnelsyndrom?

Två klassiska test är Phaléns test och volar tap:

Phaléns test: man tar händerna och pressar handryggarna mot varandra så att fingrarna pekar nedåt i en minut. Detta påverkar medianusnerven i karpaltunneln och retar ytterligare en svullen nerv. Testet är positivt om symptomen förvärras.

Volar tap (Tinels tecken): Man knackar över handleden (handflate-sidan) med fingrarna. Positivt test skapar stickningar eller smärta i handleden och ut i handen. Viktigt att anmärka är att även en som inte är drabbad av karmaptunnelsyndrom kan få symptom av detta testet då man generellt retar en nerv som ligger ytligt.

Hur diagnostiseras karpaltunnelsyndrom?

Diagnosen ställs genom sjukdomshistoria (anamnes) och kliniska fynd (se test ovan). Man kan även göra en elektroneurografi (ENG) som mäter signalerna i medianusnerven. Testet görs på sjukhuset efter remiss från läkare.

När försvinner karpaltunnelsyndrom?

Symptomen försvinner när retningen är borta. När nervens svullnad är borta och nervens diameter är normal igen, samt att andra strukturer så som muskelsenornas eventuella svullnad lagt sig, uppstår ingen retning av nerven, och symptomen går bort. Du ska då känna att kraften i handen tilltar, och att domning, smärta och stickning försvinner.

Hur behandla karpaltunnelsyndrom?

Behandlingen är såklart beroende på tillståndets orsak. Antiinflammatoriska läkemedel, cortison eller operation är använda metoder för att råda bot på problemet. Vi tycker att man i första hand kan undersöka om manuell behandling kan påverka nerven så att symptomet går bort. En svullen och irriterad nerv i handleden kan påverkas från spänningar och låsningar i nervens utbredningsområde, det vill säga från nacken till handen. Föreställ dig att en el-sladd från ljusbrytaren till glödlampan blir skadad någonstans; påverkan genom att glödlampan står och blinkar eller släcks. I metaforen är handleden glödlampan, och hela el-sladden är nerven.

Vi undersöker strukturerna runt nerven från nacke till handen. Både nacke, axel, armbåge och handledens ben påverkar nervens funktion i handleden. Det vill säga, att om man har dålig rörlighet i nacken, kan retningen från nerven ledda till problem i handleden. I tillägg till lederna påverkas funktionen i arm och hand av muskler. Eftersom svullnad i handleden är en viktig del av problematiken, vill man behandla så att man minskar svullnaden. Detta kan man uppnå genom att behandla de strukturer som påverkar cirkulation och lymfflödet från den arm/ hand som är påverkad.

Muskelbehandling, ledjusteringar och medicinsk akupunktur är de metoder Naprapatlandslaget använder sig mest av. Om problemet inte kan påverkas av manuell behandling, skickar vi dig vidare via din läkare till rätt instans.

Undersökning handledens ben
Hur fungerar nacken där nerven kommer ifrån?
Karpaltunnelsyndrom
Nerven passerar axeln – hur är funktionen? Spänd i musklerna som kan försämra armens cirkulation och skapa svullnad?

Förebyggande

Övningar som förbättrar kroppens motorik och rörlighet så att kraft och cirkulation genereras på et optimalt sätt, vill påverka positivt, både behandlande och förebyggande.

STRETCH AV BRÖSTMUSKULATUR Stretcha bröstmuskulaturen för att öppna upp framtill och skapa bättre förutsättningar för ryggmuskulaturen. Placera armen intill en stolpe eller dörrkarm med 90 graders vinkel i armbåge och axel. Vrid överkroppen åt motsatt håll och känn att det drar i framsida axel och i bröstmuskulatur. Stretcha i 20-30 sekunder, upprepa 2-3 gånger.
MORGONSTRETCH MOT VÄGG: Stå med händerna mot en vägg i höfthöjd och med fötterna i linje under knäna. Öka svanken i ländryggen genom att slappna av med magen och låta naveln sjunka mot golvet. Pressa bröstet ner mot golvet och stå så i en minut. Övningen öppnar upp bröstrygg och axlar samtidigt som baksida lår stretchas.
Superman: Stå med armarna uppåt & fingarna ihop med handflatorna upp medan du sedan kollar upp mot händerna. Övningen skapar rörelse i nacke, bröstrygg och skuldran vilket ger bra förutsättningar för en god funktion. Stå i 60 sekunder.
Liggande 90. Lägg dig på golvet med underbenen på en stol, soffa eller liknande så att du får 90 graders vinkel i höft och 90 graders vinkel i knäna. Låt armarna ligga längs sidan med handflatorna mot taket. Positionen påverkar spänningar och asymmetrier i höft och axlar, då dessa utjämnas genom tyngdkraften och golvet. Notera att det kan vara ett mellanrum mellan ländkotorna och golvet när du påbörjar övningen. Ju längre du ligger på golvet, desto närmare golvet ska ländryggen komma och detta på grund av att höftböjarna slappnar av. Jobba med övningen i 5-10 minuter.
Ole A. Haslestad – Naprapat och Medgrundare Naprapatlandslaget

Ole är legitimerad Naprapat sedan 2003, och har skrivit 4 publikationer/ böcker om hälsa. Han är i dag Marknadschef och skriver artiklar för Naprapatlandslaget, och vidareutbildar även terapeuter. Kontakta Ole här.

padelarmbåge

Artikelförfattare Ole A. Haslestad

Referenser

  1. Calandruccio, J. H., & Thompson, N. B. (2018). Carpal Tunnel Syndrome. Orthopedic Clinics of North America, 49(2), 223–229.
  2. Klokkari, D., & Mamais, I. (2018). Effectiveness of surgical versus conservative treatment for carpal tunnel syndrome: A systematic review, meta-analysis and qualitative analysis. Hong Kong Physiotherapy Journal, 1–24.
  3. Wang, L. (2018). Guiding Treatment for Carpal Tunnel Syndrome. Physical Medicine and Rehabilitation Clinics of North America.
  4. Neurologi av Aquilinius och Fagius
  5. Smärtfri av Naprapatlandslaget.

Dela gärna detta

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email