Migrän

Tips för dig som har migrän

Migrän kallas även för hemicrania (grekiska: halva huvudet). Huvudvärken är oftast lokaliserad på halva huvudet men kan även förekomma på båda sidor eller över hela huvudet. Migrän kan vara mycket besvärligt, men det kan påverkas genom behandling och förebyggande åtgärder.

I denna artikeln får du veta mer om:

Migrän illustration människor med smärta

Vad är migrän?

Migrän är er en vanlig åkomma, och kan vara väldigt negativt för den drabbade. Även de runt omkring den drabbade, så familjen, påverkas av sjukdomen. Den totala kostnaden för samhället är också är stor, då många har problem med migrän och inte kan jobba i perioder. Migrän är en typ av huvudvärk som uppstår då blodkärlen i hjärnan utvidgas samt att småkärlsväggarna i hinnan som omger hjärnan (dura mater) blir inflammerade.

Ämnet CGRP (calcitonin gene-related peptide) frisätts under ett migränanfall och aktiverar det så kallade trigeminovaskulära systemet. Trigeminus är namnet på en av tolv nerver som utgår från hjärnan. Nerven er i huvudsak ansvarlig för känsel (sensoriken) i ansiktet. Migrän tros vara kopplad till trigeminusnerven och hjärnstammen, som är ett område vid hjärnans bas som kontrollerar saker som stress, smärta, sömn, humör med mera. Detta kan vara orsaken till att migrän kan tolkas som mycket ”mer” än huvudvärk. Migrän är en vaskulär (blodkärls-relaterad) typ av huvudvärk som utlöses av olika typer av stress avläst i hjärnstammen. Läs mer om käkens roll (påverkar bland annat trigeminusnerven) för huvudvärk längre ned i artikeln.

Vem får migrän, och vad beror det på?

Migrän är en vanlig åkomma som drabbar runt 10% av alla män och 20% av alla kvinnor. Arv anses vara en viktig faktor då 60-80% av de som drabbas har migrän inom familjen. Alla åldersgrupper är representerade, men debuten uppstår vanligtvis innan 40 års ålder. Anfallen utlöses av stress på hjärnstamsnivå, exempelvis av brist på sömn, lågt blodsocker, stress, spänningshuvudvärk osv.

Symptom

Ett migränanfall börjar gärna på morgonen och förvärras under dagen. En pulserande, bultande huvudvärk på én sida som sitter i panna, tinning eller över ögat är klassiskt. Ibland kan huvudvärken vara bilateral (båda sidor), och symptomen kan även byta sida.

Följande är vanliga migränsymptom:

  • Kraftig pulserande/ bultande huvudvärk som är ensidig
  • Varaktighet från fyra timmar till tre dygn
  • Debuterar ofta i ung ålder och i puberteten
  • Vanligt med kräkningar och yrsel
  • Minskar efter klimakteriet
  • Förbättras vanligtvis under graviditet

Migrän med och utan «aura»

Migrän med aura 

Om du upplever symptom innan själva huvudvärken utmärker sig, har du troligtvis migrän med aura. Denna varning kan vara i ungefär 30 minuter och inleds ofta med synrubbningar, så kallade flimmerskotom. Detta kan upplevas som om det ”snöar i ögat”, eller att det blir skuggsida fläckar i synfältet. Vissa får stickningar eller domningar i fingrarna. Vid några tillfällen kan det tolkas som att man får talsvårigheter. Man kan även få aura utan att det resulterar i en migränattack. 

Illustration flimmerskotom – synsrubbningar vid aura

Migrän utan aura

Huvudvärken uppstår utan «förvarning» eller andra symptom som flimmerskotom. 

Utlösande faktorer migrän

Följande kan utlösa (”triggers) eller förvärra ett migränanfall:

  • Oljud
  • Starkt ljus
  • Stark lukt
  • Stress
  • Menstruation
  • Trötthet
  • Vissa typer av mat (choklad, ost och rött vin).
  • Fysisk aktivitet. Ett anfall förvärras ofta vid ökad belastning och tryck i huvudet så som vid trappgång eller att böja sig framåt

Hur länge varar migrän?

Enligt IHS (International Headache Society) är tidskriteriet 4-72 timmar på migränens varighet .

Behandling

Det finns flera tillvägagångssätt för att behandla migrän.

Mediciner

För medikamentell behandling får man hjälp hos sin läkare eller neurologspecialist. Både vanliga smärtstillande mediciner som så som Magnecyl (värkningsämne acetylsalicylsyra) och Alvedon (värkningsämne paracetamol) kan vara alternativ. Alternativ som Voltaren (Diklofenak) kan också användas. Rådfråga med din läkare.

Botox

Man kan även behandla migrän med bland annat botox för att förlama vissa nerver.

Manuell medicin

Våra terapeuter använder icke-kirurgiska och icke-farmakologiska metoder för att påverka hjärnfunktionen och påverka smärtkänsligheten (nociception). En manuellmedicinsk undersökning leder till diagnos av vilka strukturer (muskler, leder, nerver med mera) som är påverkade. Detta ligger till grund för val av behandlingsmetod. Medicinsk akupunktur, ledbehandling (justering och mobilisering) samt muskelbehandling är våra föredragna verktyg för behandlingen.

Genom behandling kan man tänkas både påverka de lokala strukturer i nacke/ käke som kan påverka migränen, men även sänka kroppens stress och på så sätt minska mängd och storleken av triggers som kan skapa anfall. Att balansera det autonoma nervsystemets två delar (sympatiens och parasympaticus) påverkar hjärnstammen. I tillägg är det viktigt med förebyggande åtgärder (profylax). Vi hjälper dig hitta dina stressorer och hur du kan begränsa dessa.

Migränprofylax – generella tips vid migrän 

  1. Skriv en huvudvärksdagbok: Försök att notera vad som utlöser migränanfallen genom att skriva en migrändagbok. Då antecknar du när anfallet kom, hur kraftig den var på en skala från 1-10, om du var trött eller om du åt något specifikt innan. Se om du kan hitta ett mönster på vad som triggar huvudvärken eller vad som lindrar den. Det är inte ovanligt att ett migränanfall triggas av spänningshuvudvärk på grund av stress och stel muskulatur i nacke, rygg eller käke. Lyckas man minska spänningshuvudvärken kan det påverka migränen positivt. 
  2. Håll blodsockret stabilt: Ät till fasta måltider – se åtminstone till att äta när du känner dig stressad eller väldigt hungrig för att minimera risken för att ett blodsockerfall skapar en kaskad av förändringar i hjärnstammens kontrollcenter.
  3. Sov tillräckligt och till rätt tid: Hjärnstammen som kontrollerar diverse funktioner i kroppen påverkas av sömn. Sömnbrist kan vara en utlösande faktor för huvudvärk.
  4. Undvik starkt ljus, ljud eller lukter om du reagerar på detta – i synnerhet om du är stressad. Det samma gäller vissa matvaror som choklad eller rödvin.
  5. Träna (gärna ute i frisk luft). Moderat fysisk aktivitet brukar hjälpa för att balansera det autonoma nervsystemet.
  6. Ta paus från skärmanvändandet. Ögonen jobbar koncentrerat framför din skärm. Jobbar du många timmar framför en dator, mobil osv? Ta lite paus och låt ögonen vila. Ögonen har också muskler som kan bli trötta! (och utlösa migrän genom påverkan på hjärnstammen).

Övningar

Följande övningar påverkar hållning och muskeltonus – faktorer som påverkar din hjärnfunktion genom kontrollcentral i hjärnstammen. Testa och känn efter hur de känns.

Övningar migrän
”Liggande 90”. Lägg dig på golvet med underbenen på en stol, soffa eller liknande så att du får 90 graders vinkel i höft och 90 graders vinkel i knäna. Låt armarna ligga längs sidan med handflatorna mot taket. Positionen påverkar spänningar och asymmetrier i höft och axlar, då dessa utjämnas genom tyngdkraften och golvet. Notera att det kan vara ett mellanrum mellan ländkotorna och golvet när du påbörjar övningen. Ju längre du ligger på golvet, desto närmare golvet ska ländryggen komma på grund av att höftböjarna slappnar av. Slappna av i positionen i 5-15 minuter.
Avslappning för käken.  Egenmassage av tuggmusklerna. Placera fingrarna på sidan av käken/ kinden och massera med lätt tryck i cirkelrörelser i ungefär 30 sekunder. Flytta sedan fingrarna till området runt tinningen. Här sitter annan viktig tugg- muskulatur. Massera med lätt tryck i cirkelrörelser i ungefär 30 sekunder. Upprepa detta tre gånger totalt på varje muskulatur och gärna tre gånger om dagen.
Ligg på rygg och placera en hand över bröstet och den andra på magen. Andas lugnt in genom näsan och slappna av med magen. Då ska du kunna känna hur magen spänns ut mer än vad bröstet gör. Andas ut genom näsa och mun samtidigt som du känner att magen slappnar av igen. Upprepa 5-10 gånger.

Käkens betydelse vid huvudvärk

Det är inte ovanligt att käken med dess muskulatur spelar en viss roll vid huvudvärk. Över tid kan spänningar i käk- muskulaturen generera huvudvärk runt tinning, panna och ögon. Observera om du biter samman eller gnisslar tänder under natten eller under stress samt om du känner dig spänd i käkens muskulatur. Avslappningsövningar kan reducera symptomen och vid några tillfällen är det nödvän- digt att uppsöka en tandläkare för vidare undersökning.

Medikamentell behandling

Exempel på mediciner som används:

Inderal (värkningsämne propranolol)

Blocadren (värkningsämnet timolol)

Maxalt/Imigran/Zomig (värkningsämne triptaner). Triptaner är en grupp farmakologisk aktiva substanser som fungerar som serotoninreseptoragonister som binder seg til 5-HT1D-receptorer i hjärnans blodådror och stimulerar dessa. De har också en effekt på aktiviteten i de centrala smärtbanorna i hjärnan.Triptanene er effektive legemidler ved migrene. De bør tas så tidlig som mulig etter at hodepinen oppstår for å oppnå best effekt. Målet er å fjerne smerter og ubehag så raskt som mulig. Eksempler på triptaner er almotriptan (handelsvarenavn Almogran), eletriptan (Relpax), naratriptan (Naramig), rizatriptan (Maxalt), sumatriptan (Imigran) og zolmitriptan (Zomig).

Funktionell neurologi och ögondiagnostik kopplat till migrän

Vårt center ”Naprapatlandslaget Nationaltheatret” i Oslo erbjuder undersökning och behandling i funktionell neurologi; ett tillvägagångssätt för att optimalisera hur din hjärna fungerar. Jonathan Arkin som jobbar vid kliniken tar även emot patienter i Stockholm vid vissa tillfällen. Ta kontakt med Jonathan om du önskar mer info.

Vi har även i Oslo och Stockholm (till uppsatta tider) möjligheter att på ett detaljerat sätt undersöka och diagnosticera hur dina ögon och ögonrörelser fungerar. Ögonen styrs av kranialnerver som utlöper i närheten av trigeminusnerven, och har stor inverkan på funktionerna i hjärnan. Om du har ett gammal trauma (hjärnskakning) kan detta vara exempel på utlösande faktor som skapad en påverkan på ögonens funktion, som igen kan skapa problem med olika typer huvudvärk. Programmet Right Eye hjälper oss att både undersöka och behandla eventuella ögonproblem kopplade till de funktionella besvär som kan finnas.

YouTube player

Ibland kan det hjälpa att göra avspänningsövningar eller massage på käk-muskulaturen. Här följer en video med demonstration:

YouTube player

Avspänning och avslappning för ögonen är också viktigt, se 3 enkla övningar du kan göra här:

YouTube player
Ole A. Haslestad – Naprapat och Medgrundare Naprapatlandslaget

Ole är legitimerad Naprapat sedan 2003, och har skrivit 4 publikationer/ böcker om hälsa. Han är i dag Marknadschef och skriver artiklar för Naprapatlandslaget, och vidareutbildar även terapeuter. Kontakta Ole här.

padelarmbåge

Artikelförfattare Ole A. Haslestad

Texten är skriven med stöd i böckerna ”Neurologi” av Aquilonius och Fagius, samt ”Smärtfri” av Naprapatlandslaget (avsnittet Huvudvärk skrivet av Vegard Foyn) och sidan från Association of Migraine Disorders. Store medisinske leksikon är även använt. Vi i Naprapatlandslaget är naprapater och kiropraktorer, och inte läkare. Texten om medikament är hämtat från information på nätet. Läkaren ger dig råd och hjälp gällande mediciner för migränproblematik.

Dela gärna detta

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email