Tips, träning och behandling för dig som har ont i ryggen
Ont i ryggen är något de flesta upplever. Smärtan är oftast ofarlig och kan som regel förbättras snabbt genom övningar och behandling som bättrar funktionen i ryggen.
På denna sida kan du läsa mer om:
- Nacken, bröstryggen, ländryggen, bäckenet (korsryggen)
- Ont i nacken
- Ont i bröstryggen
- Ont i ländryggen
- Ont i ländryggen
- Ont i bäckenet
- Diskbråck/ diskprotrusion
- Övningar
«Ryggen» är ett ord som kan tolkas olika av olika personer. Många tänker nog på ländryggen, alltså den delen som är längst ned i ryggen när det pratas om ryggont. Orsaken kan vara att det är den delen av ryggen de flesta får smärta i. Andra tänker kanske på hela ryggraden när det pratas om «ryggen». I denna artikeln ska vi ta för oss ont i ryggen som ett begrepp som innefattar problem från ryggen, oavsett vart i ryggraden det kommer från; ”högt uppe, långt nede, i mitten”.
Nacken, bröstryggen, ländryggen, bäckenet (korsryggen)
För enkelhetens skull delar vi upp artikeln i de olika delarna man delar upp ryggraden i. Vill du läsa mer inngående om de olika delarna, läs våra artiklar som vi har lagt upp som tar för sig området specifikt (nacksmärta, (eventuellt nackspärr), ont i ländryggen, och ont i bäckenet). Denna artikeln om ont i ryggen är lite mer generell.
Ont i nacken
Nacken har 7 stk kotor, och huvudet på toppen. Nacksmärta är något många har, och kanske mer i dag än tidigare då vi sitter mer stilla framför datorer ooch knappar på tastaturet – små rörelse som repeteras i en annars statisk position – vilket kan leda till spänningar. Man ska också tänka på att nacken är placerad på bröstryggen, och att stelheter och snedheter här kan leda till symptom längre upp i nacke och axlar. Ibland ska man alltså behandla/ träna andra delar än de som faktiskt smärtar.
Ont i bröstryggen
Bröstryggen har 12 kotor, och även revben som skyddar de inre organen utgår från dessa kotor. Det är inte ovanligt att folk har smärta i bröstryggen, till exempel mellan skulderbladen. Detta kan vara stelhet (låsningar) mellan kotorna, revbenslåsningar/ irritationer, eller spända muskler. En stel bröstrygg kan som nämnt ovan påverka andra delar av kroppen, så som nacken eller axlarna.
Ont i ländryggen
Ländryggen är kanske det området flest människor tidigare uppsökte oss för att behandla. I dag är det fortfarande ett av de vanligaste åkommorna, men smärta i nacke och axlar blir allt vanligare tycker vi oss se. Ländryggen har 5 kotor, och som alla andra delar av ryggraden, en massa muskler, ledband, ledkapslar,. blodkärl, nerver osv. När man har ont är det vissa känselkroppar kallade nociceptorer som förmedlar ”potentiell vävnadsskada”. Det finns många anledningar till att man kan få ont i länden. Kliniskt ser vi ofta stela partier i bäcken/ ländryggen, og muskelobalanser. Vid undersökning är det som regel vissa muskler som inte kan utveckla den kraft som krävs för att det inte ska uppstå överbelastning. Vid påverkan på nerverna som löper från ländryggen och ned i benen kan det uppstå smärta eller andra typer av problem i benen. Detta kallas ofta ischias (om det är på baksidan längs ischiasnerven). När det krampar i ryggen så kan man uppleva ryggskott.
Ont i bäckenet
Bäckenet är den delen som är under ländryggen, och består av ett korsben samt höftbenen, samt alla andra strukturer som ligger i området. Vanligast får man spänningar och irritationer i en bäckenled långt ned i ”ryggen” (rättare sagt bäckenleden/ SI-leden), men man kan även ha smärta framtill vid symfysen/ skambenet. Man kan även ha smärtor eller andra problem relaterat till inre organ i bäckenet, muskelspänningar och smärta i skinka osv.
Diskbråck/ diskprotrusion
Diskprotrusion är en buktande disk som kan ge upphov till smärta. Mellan alla kotor i ryggraden (förutom mellan huvudet och första ncakkotan, och första och andra nackkotan) finns diskar. Om belastningen blir för stor mellan två kotor kan disken börja bukta. Om buktningen blir stor nog kan den gele-liknande massa som ligger centralt i disken ”läcka ut”, och det är då ett större diskbråck eller en prolaps.
Övningar
Det finns inga övningar som är optimala för alla, olika individer med olika utgångspunkt och orsak till sin smärta kan vara i behov av olika övningar. Här har du dock en fin universalövning som brukar fungera på de flesta med besvär – oavsett vart i ryggen det sitter: ”
”LIGGANDE 90”
Lägg dig på golvet med underbenen på en stol, soffa eller liknande så att du får 90 graders vinkel i höft och 90 graders vinkel i knäna. Låt armarna ligga längs sidan med handflatorna mot taket. Positionen påverkar spänningar och asymmetrier i höft och axlar, då dessa utjämnas genom tyngdkraften och golvet. Notera att det kan vara ett mellanrum mellan ländkotorna och golvet när du påbörjar övningen. Ju längre du ligger på golvet, desto närmare golvet ska ländryggen komma och detta på grund av att höftböjarna slappnar av. Jobba med övningen i 5-10 minuter
Behandling
Hos oss lyssnar vi på din sjukdomshistoria (anamnes), undersöker dig och ger ett utlåtande om vad det kan vara och vad det beror på. I centrum efter detta står självfallet en behandling som åtgärdar det vi hittar, samt ett program för din egen rehabilitering, om du önskar detta.
Välkommen till behandling om du behöver vår hjälp. Vi finns på dessa ställen, med enkel online-bokning, få din tid i dag.
[templatera id=”28774″]
Ole A. Haslestad – Naprapat och Medgrundare Naprapatlandslaget
Ole är legitimerad Naprapat sedan 2003, och har skrivit 4 publikationer/ böcker om hälsa. Han är i dag Marknadschef och skriver artiklar för Naprapatlandslaget, och vidareutbildar även terapeuter. Kontakta Ole här.
Artikelförfattare Ole A. Haslestad