Bästa tipsen som hjälper dig med ditt ryggskott!
Ett ryggskott krampar och hugger i ryggen och är smärtsamt, men sällan farligt. Dock leder det till besvär som gör det svårt att fungera normalt i vardagen. Med enkla medel blir man snabbt bättre.
På denna sida kan du läsa mer om:
- Vad är ryggskott?
- Varför får man ryggskott?
- Hur länge varar ett ryggskott?
- Vad du ska göra om du fått ryggskott
- Hur ska man sova med ryggskott?
- Behandling ryggskott
Vad är ryggskott?
Ett ryggskott är namnet på åkomman där man har en smärta i ryggen som gör att det låser sig och man får problem att röra sig som vanligt. Denna krampande, huggande och onda känslan uppstår plötsligt, ibland ”från ingenstans”. Även du som har haft lite lindrigare symtom med ryggen en längre stund kan självklart få ett ryggskott. Det är sannolikt disken som ligger mellan kotorna eller ledkapseln som omger en led som är upphovet till att ryggen låser sig. Även ledband är smärtkänsliga och kan vara en orsak till den plötsliga smärtan.
Musklerna krampar i ett försvar och som ett resultat får man ofta problem att resa sig helt upp, och står istället lite framåtlutat. Vanligen skjuts höften åt sidan som kompensation så man ska få avlastning.
Varför får man ryggskott?
När belastningen blir för stor på en viss struktur uppstår en inflammation eller irritation. Detta leder till att nervsystemet kompenserar med muskelkramp. Själva orsaken till överbelastningen kan vara i princip vad som helst. Det är inte ovanligt att den akuta smärtan uppstår av att ”knyta skosnöret eller dammsuga”, men vanligare är att det är en större belastning som skapar besväret. Att skotta snö, byta däck på bilen eller att stå framåtlutad vid trädgårdsarbete är exempel på aktiviteter de flesta gör sällan, och som kan utlösa åkomman. Allra vanligast tycker vi se att det är marklyft och knäböj som utlöser detta.
Hur lång tid tar det för ett ryggskott att läka?
Vanligen varar detta från några dagar till några veckor, beroende på flera faktorer. Vad det är som är överbelastat, hur stor påverkan det har blivit på strukturerna och hur du agerar i dagarna efter ryggskottet kommer påverka läkningsgraden. Vår erfarenhet är att det oavsett tar några dagar att bli relativt funktionell efter uppkomsten. Likt en smäll du får vid en ”lårkaka” kommer vävnaderna att svullna upp efter skadan uppstått, och det tar några dagar för denna svullnad att lägga sig igen. Efter det akuta skedet kan vissa ha besvär med lite mindre ont i ryggen i några veckor eller månader efter sitt ryggskott. Men med rätt behandling och agerande så ska det gå över betydligt snabbare.
Ryggskott symptom
En huggande och plötsligt isättande smärta i ländryggen, som gör det svårt att röra på sig.
Vad du ska göra om du fått ryggskott
Ok, det har hänt; du har fått ett ryggskott. Hur ska du göra?
- Upphör med den aktivitet som utlöste smärtan.
- Lyssna till kroppen – den berättar för dig hur den bäst avlastar den påverkade strukturen.
- Andas. Stress kan vara med på att skapa spänningarna som kan leda till ryggskott. Andas du djupt påverkar du cirkulationen och kroppens rörliga delar så att du läker snabbare. Är det för smärtsamt att andas djupt så andas du på det sätt som du tillåts.
- Försök stretcha höftledsböjare så snabbt som möjligt (se videos nedan)
- Lägg på en ispåse eller något från frysen på smärtande området. Ha en t-shirt eller liknande mellan huden och ispåsen så du inte får köldskador). Håll påsen på i 30 minuter, och upprepa flera gånger om dagen. Isen verkar smärtlindrande och gör att vävnaderna inte svullnar upp mer än nödvändigt.
- Testa övning ”Liggande 90” (nedan).
- Rörelse är bra för ryggen. Testa att gå och se om du klarar av det, och om det blir bättre av detta. Är detta bara jobbigt och inte hjälpande kan du med gott samvete lägga dig och vara inaktivt i ett akutskede. Man vet att rörelse ÄR bra för ryggsmärta, men även att vila är viktigt. Om kroppen strejkar och du knappt kan gå, och du inte hjälps av din lilla promenad kanske kroppen säger åt dig att vila?
- Tänk: Detta går över! Det är inte farligt! Ett ryggskott gör ont men är inte farligt. Att vara orolig och rädd ökar spänningarna, vilket leder till sämre prognos och samtidigt en situation där du har dåligt tillstånd. Detta kommer gå bra!
Hur ska man sova med ryggskott?
Vid akut smärta kan det vara svårt att hitta smärtfria ställningar. För att kunna få en god natts sömn gäller det så klart att hitta en bra sovställning. I grunden är det den ställningen du känner är smärtfri eller som skapar minst spänning och smärta. En ställning som hjälper många är att ligga på ryggen med några kuddar eller liknande under knäna som göra att det blir en böjning i höften, vilket skapar en avslapping i ryggen. Se videon under för att se hur du kan jobba för att stretcha höftböjaren. Gör gärna detta innan du lägger dig och när du vaknar.
Övningar för ryggskott
Här är en video med information och övningar och tips för ryggskott och annan ryggsmärta:
En fantastisk övning för att skapa mer avslappning och symmetri i ryggen är ”Liggande 90”:
- Lägg dig på golvet med underbenen på en stol, soffa eller liknande så att du får 90 graders vinkel i höft och 90 graders vinkel i knäna.
- Låt armarna ligga längs sidan med handflatorna mot taket. Positionen påverkar spänningar och asymmetrier i höft och axlar, då dessa utjämnas genom tyngdkraften och golvet.
- Notera att det kan vara ett mellanrum mellan ländkotorna och golvet när du påbörjar övningen. Ju längre du ligger på golvet, desto närmare golvet ska ländryggen komma och detta på grund av att höftböjarna slappnar av.
- Jobba med övningen i 5-10 minuter.
Behandling ryggskott
Vi jobbar för att återställa normalfunktion i din kropp när du får ont. För ryggskottet är det oftast nedre del av bröstryggen eller ländryggen som låst sig. Det kan även vara en bäckenled som skapar problemet. Vår behandling är huvudsakligen justering av den leden vi vill få att röra på sig på ett bättre sätt, samt lindrande behandling av de krampande och smärtsamma musklerna. Detta gör vi genom neurologisk akupunktur och muskelbehandling. Vi ger dig även individanpassad hjälp med tips och hemövningar, så att du kan bli frisk så fort som möjligt.
Är det muskulärt?
Att något är muskulärt är ofta folkmun för att det inte föreligger något specifik skada bakom problemet. I realiteten är det säkerligen flera strukturer som är involverade vid ryggskott och andra ryggplågor. Men musklerna är vanligen det stället människor tycker att dem känner det. Disken som ligger mellan två kotor kan vara en orsak eller med-orsak till ryggskott, och om det är ett diskbråck leder detta till klassiska symptom.
Sjukskrivning ryggskott
Sjukskrivning kan bli aktuelt om du inte kan utföra ditt jobb. Många klarar av ett kontorsjobb, men är du hantverkare eller ambulansarbetare, kan det vara en omöjlighet att utföra sitt arbete. Din husläkare hjälper dig med en eventuell sjukskrivning, om du skulle vara i behov av detta.
F.A.Q.
Q: Hur vet man att man har ryggskott?
A: Det hugger till och man har svårt att röra på sig, och det gör ont. Ställningen blir gärna att man lutar sig framåt och evt lite åt sidan
Q: Hur lång tid tar det för ett ryggskott att läka?
A: Som regel går det över på några dagar, men det förutsätter att man gör rätt övningar och eventuellt får behandling
Q: Hur vet man om man har diskbråck eller ryggskott?
A: Ett diskbråck strålar ofta ut på baksidan av låret, och påverkar som regel muskelstyrkan i foten, med eventuella käanskelnedsättningar i huden i benet/ foten.
Q: Kan man promenera vid ryggskott:
A: Ja, men ta det lugnt, vila är bra initialt, och att röra på sig är bra medicin, men ska inte överdrivas om man har väldigt ont eller svårt för att röra på sig. Är det halt borde du inte gå utomhus, så det är stor risk för att halka.
Q: Når ska man söka vård för ryggskott?
A: Man kan ta behandling for att bli snabbare bra. Det är ingen anledning att söka primärvården för detta, om inte det är symptom som tyder på något annat, som exempelvis ett centralt diskbråck, som leder till att man inte kan hålla urinen, och att insidan av låren domnar bort. I detta tillfälle uppsöker man akutvård.
Har du en annan typ av ryggont, som strålar ner från ländrygg till skinka, ben och/eller fot? Läs i så fall vår artikel om ischias.
Artikelförfattare
Ole A. Haslestad – Naprapat och Medgrundare Naprapatlandslaget
Ole är legitimerad Naprapat sedan 2003, och har skrivit 4 publikationer/ böcker om hälsa. Han är i dag Marknadschef och skriver artiklar för Naprapatlandslaget, och vidareutbildar även terapeuter.
Artikelförfattare Ole A. Haslestad