Severs skada

Vad är Severs skada?

Severs skada, även kallad calcaneus apofysit, är en överbelastning av tillväxtzonen i hälbenet. Eftersom tillväxtzonen är särskilt känslig för påfrestning när barnen växer och hälsenan konstant drar i detta område, kan smärta lätt uppstå. Detta är anledningen till att barn i åldrarna 8-15 är de som oftast drabbas av denna typ av skada.Vanligast är tillståndet bland dem som är aktiva inom löpning och fotboll, men förekommer även i andra aktiviteter och idrotter som exempelvis innebandy. Belastningsskadan orsakas sannolikt av en för stor belastning i förhållande till hälbenets integritet i tillväxtzonen. En generellt hög träningsmängd, på hårt/ jämt underlag, med dåliga skor, verkar vara triggande. Likaså snabb ökning av intensitet eller volym i träningen eller att man inte har tillräckliga vilodagar eller viloperioder.

Severs skada

Symptom:

De vanliga symptomen på Severs skada är smärta som är koncentrerad till baksidan av hälbenet, precis under hälsenans fäste och ned längs sidorna av hälbenet (tillväxtzonen, se rött sträck på bilden ovanför), särskilt på insidan, men den kan också sprida sig och orsaka obehag både på utsidan och ibland hela vägen in under hälen. Skadan resulterar i värk både under och efter aktiviteter där fötterna belastas. Löpning, snabba vändningar, rusher och hopp ger oftast ökad smärta. Smärtan kan sitta i i dagar eller bara några timmar, och blir oftast bättre vid vila. I värsta fall kan smärtan bli så intensiv att barnet inte längre kan springa och ibland inte ens gå barfota inomhus.

Diagnosen fastställs under en undersökning av läkare eller manuell terapeut (naprapat, fysioterapeut, kiropraktor). Utöver patientens karakteristiska beskrivning av symptom, inklusive smärta vid belastning i hälen, finns typiska fynd som tydlig smärta vid hälisättning, ömhet vid sidokompression av hälen och vanligtvis även ömhet vid tryck. Severs är inte en sjukdom som engelska namnet på bilden ovanför indikerar, utan en överbelastningsskada. 

Vad ska man göra?

Även om skadan i sig inte är farlig, kan den vara mycket smärtsam och begränsa barnens aktivitetsnivå. Det är dock helt acceptabelt att fortsätta vara aktiv trots smärtan. Låt barnet självt bedöma om smärtan är för intensiv för att delta i aktiviteterna.

Bra att veta är att besvären alltid försvinner när tillväxten av hälbenet avtar. Det är dock en god idé för att snabba på förloppet att dels använda hälkopp, men också få råd kring belastning samt hjälp med behandling av området samt eventuella omkringliggande strukturer. I vissa fall kan stötvåg vara en del av en behandlingsplan samt tejpning av hälen för att samla ihop hälkudden och öka stötdämpningen. Syftet med både hälkopp och tejpning är att avlasta trycket på hälen.

Om du misstänker att du eller ditt barn har Severs skada så är du varmt välkommen att boka en tid för bedömning och rådgivning. Att smärtan går över senare i puberteten är liten tröst för den aktiva unga idrottaren som inte kan spela idag och veckorna och månaderna framåt. 

Övningar du kan göra själv:

Fotcirklar. Denna övning stimulerar olika delar av vad, vrist och fot till en förbättrad funktion. Lägg dig på rygg med det ena benet utsträckt. Håll i det andra benet med 90 graders vinkel i knäleden. Den foten som nu hänger löst är den som ska tränas. Gör cirkulära rörelser med foten, 30 cirklar medurs och 30 cirklar moturs. Sista delen består av att böja foten mot näsan och bort från näsan, totalt 3 repetitioner.

Fotsirkler

Tåhävningar stärker vadmuskulaturen och leder till bättrad cirkulation av blod och lymfa.

Tåhev-front

Liggande 90 grader: Påverkar ländrygg och höfter, som ”styr” fotens muskler. På så sätt är detta en viktig övning för foten, då ryggen är ”handen som styr Marionetten”.

liggande 90

Töjning av vaden; häng i en trappa i 1 minut varje dag: hälen sjunker ned så att baksida vad sträcks ut

Bentoj

Artikelförfattare

Bild av Hanna Fridh

Hanna Fridh

Hanna Fridh är naprapat vid Naprapatlandslaget Östermalm; "Jag behandlar patienter och jobbar även som som personlig tränare och är fystränare inom fotboll och innebandy, samt är medicinskt ansvarig för ett damlag i Svenska Superligan. Stort eget intresse för idrottsmedicin, skidåkning, träning och dricker en och annan kopp kaffe för mycket. Välkommen på behandling".

BOKA TID

Referenser:

  1. Perhamre S, Lundin F, Norlin R, Klässbo M. Sever’s injury; treat it with a heel cup: a randomized, crossover study with two insole alternatives. Scand J Med Sci Sports. 2010. [Epub ahead of print]
  2.  Perhamre S, Lazowska D, Papa- georgiou S, Lundin F, Klässbo M, Norlin R. Sever’s injury; a clinical diagnosis. Submitted to J Am Podiatr Med Assoc
  3. https://www.idrottsforskning.se/

Dela gärna detta

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email