Spänningshuvudvärk

Hur man kan behandla och egen-behandla spänningshuvudvärk

Spänningshuvudvärk är den vanligaste typen och kallas ibland för stresshuvud- värk eller tension type har ache. Smärtan sitter ofta som ett band runt huvud och trycker mot pannan, bakom ögonen och i bakhuvudet och kan vara i flera dagar.

I denna artikeln får du veta mer om:

Om olika typer av huvudvärk

Huvudvärk är något som de flesta av oss upplever någon gång under livet. Normalt sett är huvudvärk ofarligt och kan behandlas med god effekt. Kraftig och ny huvudvärk som man inte tidigare upplevt ska man ta på allvar. De vanligaste typerna av huvudvärk är spänningshuvudvärk och migrän. Andra mindre vanliga varianter är läkemedelsutlöst huvudvärk, temporalisarterit, cervikogen huvudvärk, Hortons och huvudvärk framkallat av hjärnblödning, posttraumatisk stress eller hjärnhinneinflammation.

Bild av kvinna som upplever stress
Muskulatur i huvudet och nacken kan bli spända av stress, och därigenom skapa spänningshuvudvärk.

Spänningshuvudvärk – vad är det?

Det är inte ovanligt att huvud- värken uppstår på morgonen och ökar i intensitet under dagen, speciellt om stress är med i bilden. Ofta finns spänningar och smärtsam muskulatur i nacken, något som kan trigga huvudvärken. Illamående, feberkänsla, förändrad syn och balans samt nedsatt allmäntillstånd är sällsynt vid denna typ av huvudvärk.

Illustration av olika typer huvudvärk
Förenklad bild med olika typer av huvudvärk och vart det kan sitta

Vilka får spänningshuvudvärk?

Fler kvinnor än män drabbas, och symptomen uppstår gärna vid 15-50 års ålder.

Symptom spänningshuvudvärk

Ett eller flera av följande symptom kan vara förenat med diagnosen:

  • Spänd och smärtsam nackmuskulatur
  • Huvudvärk som ett band runt huvud, eller på toppen av huvudet, eller i panna eller tinning.
  • Ofta dubbelsidig, men kan vara enkelsidig
  • Koncentrationssvårigheter
  • Varaktighet över flera dagar
  • Trötthet
  • (Illamående)
  • (Sus i öronen)
Illustration kvinna med smärta i nacken
Spänningar från nackens muskler är ofta delaktig i ”tension type headache”.

Orsaker till spänningshuvudvärk

Det kan finnas fler orsaker till att spänning uppstår och skapar huvudvärk. När totalbelastningen är så stor att symptom uppstår, är det viktigt att reda ut vad som skapar problemet, så att du kan undvika det i den grad det går i framtiden. Problem från nacken kan vara en orsak/ utlösande faktor till spänningshuvudvärk. Här ser du några klassiska orsaker till spänningshuvudvärk:

  • Brist på vila och sömn
  • Nedsatt funktion i nackens kotor och muskulatur
  • Triggerpunkter i nackmuskulaturen, övre del av ryggen samt i käkmuskulaturen
  • Stress
  • Synbesvär
  • Depression och ångest
  • Uttorkning
  • Dålig hållning
  • Användning av läkemedel
  • Lite fysisk aktivitet
  • Menstruation
  • Järnbrist

Jag vaknar med huvudvärk – varför?

Vaknar du med huvudvärk kan det vara ett tecken på kemiskt inducerad huvudvärk/blodsocker-påverkad huvudvärk; kroppen är stressad om blodsockret är lågt, och leder till migrän eller spänningshuvudvärk. Blodsockret sänks när du inte har ätit på ett tag, då energin från maten du ätit förbrukas. Upplever du att du ofta vaknar med huvudvärk, testa att äta en mindre måltid på kvällen och se om det blir bättre då. Kvällsmåltiden du då äter kan hjälpa dig hålla blodsockret på en bättre nivå så det inte blir för lågt under natten/ morgonen.

Spänningshuvudverk på grund av kaffeabsitens

Man kan även få huvudvärk av kaffeabstinens. Dricker du mycket kaffe, och märker att du får huvudvärk som släpper när du dricker ditt kaffe? Då kan det vara bra att dra ner på mängden kaffe och se om din huvudvärk minskar i styrka och frekvens. Kaffe  gör även att ditt så kallade sömntryck inte märks så mycket, då koffeinet hämmar verkningen av ämnet adenosin som byggs upp vid sömnbrist. Det finns flera goda effekter av kaffe, men märker du att du får huvudvärk som kopplas till kaffet (eller brist av det), är det en god idé att testa dig fram till hur mycket som är bra för dig. Kom i håg att kaffet kan lura dig till att tro att du ”inte är trött”. Tillräckligt med sömn är viktigt för att inte få huvudvärk.

Toxiskt utlöst huvudvärk

Andra medel som kan påverka huvudvärk är alkohol (baksmälla) eller läkemedel, så kallad läkemedelsinducerad huvudvärk. Var observant om att din huvudvärk kan komma av läkemedel, även de du tar för att förhindra huvudvärk. Prata med din läkare om detta om du är osäker.

Käkens betydelse vid huvudvärk

Det är inte ovanligt att käken med dess muskulatur påverkar eller skapar huvudvärk. Över tid kan spänningar i käkmuskulaturen generera huvudvärk runt tinning, panna och ögon. Observera om du biter samman eller gnisslar tänder under natten eller under stress samt om du känner dig spänd i käkens muskulatur. Avslappningsövningar kan reducera symptomen och vid några tillfällen är det nödvändigt att uppsöka en tandläkare för vidare undersökning.

Egenbehandling av käkens muskler för att sänka spänningen
Muskelavslappnande självhjälp: Egenmassage av tuggmusklerna. Placera fingrarna på sidan av käken/ kinden och massera med lätt tryck i cirkelrörelser i ungefär 30 sekunder. Flytta sedan fingrarna till området runt tinningen. Här sitter annan viktig tugg- muskulatur. Massera med lätt tryck i cirkelrörelser i ungefär 30 sekunder. Upprepa detta tre gånger totalt på varje muskulatur och gärna tre gånger om dagen. För att förstärka effekten kan man blunda.

Undersökning av spänningshuvudvärk

Inom manuell medicin använder vi framför allt våra händer för att känna vad som är spänt och inte fungerar som det ska. Din ”sjukdomshistoria” efterföljt av undersökning leder till diagnos och lämplig behandling. I utgångspunkten är enda huvudvärkstypen som kräver akutvård en hjärnblödning – hastigt isättande fruktansvärd huvudvärk. Upplever du detta ringer du ambulansen. Alla andra typer av huvudvärk undersöker vi genom att kolla hur nacke och ryggrad rör sig, käkens funktion med mera.

Ögon och huvudvärk

Vid oklarheter kan man ta en CT (bild av huvudet), men spänningshuvudvärk är helt ofarligt, och behandlas effektivt. Kommer vi inte i mål skickar vi gärna till undersökning av synen (optiker eller ett ögonläkare), då den påverkar i stor grad nu när vi sitter så mycket framför skärmen och koncentrerar ögonen på denna. Muskler som kontroller ögonrörelserna kan vara väldigt aktiva för personer som jobbar framför dator. Dessa muskler har en stor påverkan på nackens muskulatur och det centrala nervsystemet, så bara genom att låta muskulaturen få vila kan det medföra positiv effekt.

Om du tycker att du får huvudvärk när du sutter vid datorn rekommenderar vi att du kikar på software från Iris-tech, som tillåter dig justera mängd blått ljus från din dator, men framförallt minimerar ”flickr” – att led-lamporna i din skärm skruvas av och på flera hundra gånger per sekund (uppfattas inte av din hjärna, men är något som påverkar dina ögon negativt). Iris-tech kan man köpa för 150 kr, och detta är då en livslång prenumeration för denna totalsumma.

YouTube player
Terapeut och patient i dialog
Att lyssna till vad du säger är en viktig del i att hitta rätt diagnos

Behandling av spänningshuvudvärk 

Vi behandlar med behandlingsmetoder som syftar att normalisera nervsystemets funktion. Mobilisering eller justeringar av stela leder, muskelbehandling och medicinsk akupunktur är de behandlings-modaliteter som blivit Naprapatlandslagets grundläggande hjälpmedel. Beroende på vilka strukturer som ska påverkas väljer vi utifrån patientens behov och bakgrund den behandling som är säker och mest möjligt effektiv. Områden som behandlas kan ofta vara nackens leder, bröstryggen, muskulösa spänningar i nacke eller ansiktsmuskulatur. Vart i huvudet du känner det ger oss en indikation vilka strukturer som är påverkade och vart i nervsystemet vi kan påverka det ifrån.

I tillägg till manuell behandling kan stress-reducerande ”aktiviteter” om huvudvärken är orsakat eller påverkad av mental eller emotionell stress. För effektiva övningar, se längre ned.

Undersökning och behandling nacke på patient med Spänningshuvudvärk
Undersökning och behandling av nacken

Egenbehandling av spänningshuvudvärk

Spänningshuvudvärk minskar eller går bort om man sänker spänningen som utlöst huvudvärken. Är du spänd på grund av hög stressnivå är den långsiktiga bästa lösningen att du hittar sätt att hantera stressen. Här följer några tips för att lindra din spänningshuvudvärk:

  1. Stressa ned (gör mer av det som gör dig lugn, och mindre av det som. stressar dig).
  2. Sov till fasta tider och tillräckligt (men inte för) länge.
  3. Drick vatten (börja gärna dagen med ett glas eller två, då du blivit av med vatten under natten genom utandning och svettning).
  4. Ät tillräckligt med mat, så du inte får strul med blodsockret.
  5. Ta lite paus från skärmarna (skärm-andvändandet ger gärna några negativa effekter; stillasittande och belastning för ögonen).
  6. Testa dessa övningarna från vår bok ”Smärtfri”. de syftar tilla tt öka hela kroppens funktion, så att muskel- och ledbalansen tillåter bästa möjliga förutsättningarna i din vardag.

Vill du lära mer om hur du kan balansera din hälsa kan du för 99 kr köpa e-boken 4 Krafter av Naprapatlandslagets Ole A. Haslestad.

Liggande andningsträning
Träna ”bukandning”. Ligg på rygg och placera en hand över bröstet och den andra på magen. Andas lugnt in genom näsan och slappna av med magen. Då ska du kunna känna hur magen spänns ut mer än vad bröstet gör. Andas ut genom näsa och mun samtidigt som du känner att magen slappnar av igen. Upprepa 5-10 gånger.
Kvinna som gör övning som ökar rörligheten i rygg och nacke och minskar spänningar
”Universalställningen”, hittas bland annat i yogan. Påverkar hela ryggraden, mellangärdet (diafragmans) muskulatur, med mera. Ligg 1 minut på varje sida och sträck ut.
Liggande 90 - övningar för att minska spänningar
Liggande 90. Lägg dig på golvet med underbenen på en stol, soffa eller liknande så att du får 90 graders vinkel i höft och 90 graders vinkel i knäna. Låt armarna ligga längs sidan med handflatorna mot taket. Positionen påverkar spänningar och asymmetrier i höft och axlar, då dessa utjämnas genom tyngdkraften och golvet. Notera att det kan vara ett mellanrum mellan ländkotorna och golvet när du påbörjar övningen. Ju längre du ligger på golvet, desto närmare golvet ska ländryggen komma och detta på grund av att höftböjarna slappnar av. Jobba med övningen i 5-10 minuter.
https://www.youtube.com/embed/k5GhOiCZnUM

F.A.Q.

Q: Vad kan man göra åt spänningshuvudvärk?

A: Minska spänningen. Detta kan man göra på flera sätt, och beroende på vad som skapar spänningen är det olika vägar till att lösa problemet. Ofta är det dock bra att hantera sin stress, och att röra på sig i vardagen. En terapeut kan hjälpa dig lossna på spänningarna genom muskel- och ledbehandling. 

Q: Hur vet man om man har spänningshuvudvärk?

A: Om man har generell huvudvärk utan ”aura”, och huvudvärken är kopplad till stress, är det sannolikt spänningshuvudvärk. 

Q: Hur masserar man bort huvudvärk?

A: Du kan själv massera ansiktsmuskulaturen försiktigt och se om detta hjälper. Du kan också få hjälp av någon som masserar axlar och nacke. Om du får massage av en vän (icke-terapeut”), är ett tips att se till att inte massagen är för hård. Detta kan nämligen leda till mer problem.

Q: Vad händer i huvudet vid spänningshuvudvärk?

A: Själva hjärnvävnaden har inga smärtreceptorer, så huvudvärken är sekundär från spänningar som påverkar musklernas spänningsgrad, blodcirkulationen osv. 

Q: Är det farligt med spänningshuvudvärk?

A: Nej, spänningshuvudvärk är inte farligt. En ny typ av huvudvärk som du inte haft tidigare, och mycket intensiva typer av huvudvärk, ska utredas.

Q: Kan spänningshuvudvärk ge yrsel?

A: Ja, huvudvärk och yrsel kan abolut hänga ihop. Behandlingen åar ofta densamma; normalisera funktion och blodcirkulation så att kroppen fungerar optimalt igjen. 

Vill du ha hjälp för din huvudvärk?

Här finns vi i Naprapatlandslaget, för dig.

Artikkelförfattare

Ole A. Haslestad är legitimerad Naprapat sedan 2003, och har skrivit 4 publikationer/ böcker om hälsa. Han är i dag Marknadschef och skriver artiklar för Naprapatlandslaget, och vidareutbildar även terapeuter.

Artikelförfattare Ole A. Haslestad

Artikelförfattare Ole A. Haslestad

Referenser

  1. Do, Thien Phu; Heldarskard, Gerda Ferja; Kolding, Lærke Tørring; Hvedstrup, Jeppe; Schytz, Henrik Winther  (2018). Myofascial trigger points in migraine and tension-type headache. The Journal of Headache and Pain, 19(1), 84–. doi:10.1186/s10194-018-0913-8     
  2. César Fernández-de-las-Peñas; Cristina Alonso-Blanco; Maria Luz Cuadrado; Robert D. Gerwin; Juan A. Pareja (2006). Myofascial Trigger Points and Their Relationship to Headache Clinical Parameters in Chronic Tension-Type Headache. , 46(8), 1264–1272. doi:10.1111/j.1526-4610.2006.00440.x
  3. Boken ”Nevrologi” av Aquilonius og Fagius
  4. Boken ”Smärtfri” av Naprapatlandslaget (avsnittet Hodepine skrtvet av Vegard Foyn).

Dela gärna detta

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email