Tennisarmbåge

Vad gör du med en tennisarmbåge?

Tennisarmbåge ger smärta på utsidan av överarmen vid armbågen, och är som regel orsakat av överbelastning. Detta kan uppstå plötsligt och leda till funktionsbesvär och smärta.

På denna sida kan du läsa mer om:

Vad är tennisarmbåge?

Skelettet har många funktioner, en av dom är att ge muskler och senor ett ställe att fästa in i så kroppen kan röra på sig på et stabilt men samtidigt rörligt sätt. På överarmens nedre del vid armbågen finns det två knölar där muskler och senor fäster in. Den yttre knölen heter på latin och engelska laterala epicondylen medan den inre knölen kallas mediala epicondylen. När smärta uppstår vid dessa knölar kallas det tennisarmbåge om det är på utsidan, och golfarmbåge om det är insidan. 

Tidigare kallades tillstånden lateral och medial epicondylit, vilket betyder inflammation vid knölarna (-it betyder inflammation på engelska). Man har sett att det mycket sällan är en äkta inflammation vid smärttillstånden tennisarmbåge och golfarmbåge, och man har senare bytt diagnostisk term från epicondylit till epicondylalgi, vilket betyder ”smärta vid knölen”. Ok, tennisarmbåge är alltså inte inflammation, men smärta i armbågens yttersida. Men kan man få ytterligare besvär än bara smärta, och varför får man ont i armbågen – ”jag har ju inte spelat tennis?”

Symptom

I tillägg till en molande vilovärk är det framförallt vid användning av armen man känner problemen som uppstår när man fått epicondylalgi. Ofta kan smärtan kännas uppåt och nedåt i överarm/ underarm i tillägg till smärtcentrum vid armbågsknölen.  Rörelser som involverar handen, så som att skruva av lock på syltburken, lyfta mjölkpaketet osv, kan vara smärtsamt eller i vissa fall omöjligt, då man inte klarar av att generera tillräckligt med kraft. Att rotera underarmen kan också förvärra smärtan.

Det är inte ovanligt att det kan uppstå problem med axel eller handled, då hela kroppens rörelsesmekanik ändras av smärtan man upplever i armbågen. Man försöker givetsvis avlasta och hitta ett sätt att fungera, och då kompenserar man och överbelastar andra områden. Vi ser ofta att det att ”hälsa i hand” är smärtsamt och att sitta med data och mus kan vara problematiskt.

Summerat:

  • Smärta vid armbågen, speciellt vid tunga arbeten/ uppgifter där man involverar underarmens muskulatur
  • Att handhälsa gör ont
  • Problem sprids till överarm, underarm och axel
  • Självklart –  tennisspel kan vara problematiskt om du har ont i armbågen
Typisk smärtområde för tennisarmbåge
Typisk smärtområde för tennisarmbåge

Orsak och verkan

Vad är det som orsakar ett smärttillstånd vid armbågen? Vi vet att armbågsproblem uppstår på andra sätt än efter golf- og tennisspel. Det handlar om att nervsystemet får ett ökat flöde av stimuli från ”detektorer” (receptorer) som säger: ”här är det för mycket aktivitet”. Som regel är det ett område som överbelastas när smärta uppstår. Den spännande frågan är ju ”varför överbelastas det?”

Det finns kanske inget korrekt och exakt svar på detta, men ofta uppstår tennisarmbåge när något gör något ovant och belastande, exempelvis trädgårdsarbete, snickrande, målande, har extra intensiva perioder vid datorn osv. Vi som jobbar med manuell medicin och ett helhetstänk har filosofin att orsak och smärta kan vara olika saker. En armbåge som smärtar kan vara budbringaren och den felande länken, men som du vet ska budbringaren inte skjutas. Det van vara exempelvis en stel nacke eller ett skulderblad som inte rör sig som det ska som leder till att armbågen får för stor belastning vid arbete, tennisen osv.

För kassörskan som får tennisarmbåge finns det ofta många andra kassörskor på samma arbetsplats som inte har problemet – och han eller hon som fått problem kanske jobbat med samma sak i åratal utan att tidigare haft problemet. Detta kan vara en indikation på att det inte är aktiviteten (kassaarbete, tennis osv) som är problemet, men en utlösande faktor som uppstått i en kropp som inte fördelar krafterna på ett optimalt sätt. 

Övningar för att lindra armbågssmärtor

YouTube player

En klassisk övning för tennisarmbåge är excentrisk träning, vilket betyder träning under muskelförlängning. Detta görs genom att man exempelvis lyfter en hantel (som om man gasar på mopeden) med hjälp av andra handen, men sänker vikten igen med endast problemarmen (man belastar då vävnaden under förlängning, detta är fasen man är starkast i). Detta är dock en övning som förutsätter att problemet kommer från armbågen. Tidigare nämnde vi att man inte ska skjuta budbringaren. För om problemet sitter i en stel bröstrygg eller nacken, men dålig funktion och överbelastning av armbågen som följd, hur bra är det då att belasta denna än mer?

Här är några övningar du kan göra som inte belastar armbågen, men som skapar bättrad funktion i hela kroppen, eller i en större sammanhang, och på så sätt optimerar rörelseskedjan och inte bara symptomet.

ÖVNING TENNISARMBÅGE

Superman: Stå med knutna händer och pressa handflatorna mot taket. Titta upp hela tiden och håll 1 minut. Övningen påverkar bland annat nerven som är mest involverad i att detektera smärta vid armbågen, och även muskler och leder som gör din bröstrygg och nacke i bättre form. Dessa är fundamentet för att armen ska fungera!

Liggande 90 för tennisarmbåge

Liggande 90: En universal-övning – underlättar flödet i armen och behandlar passivt hela ryggraden. På så sätt optimerar du hela din kropp, så att armbågen får avlastning. Ligg enligt bild och slappna av i 10 minuter per dag.

Behandling av tennisarmbåge

Vi undersöker vad din tennisarmbåge orsakats av, och behandlar de områden som inte gör sitt jobb på ett korrekt sätt. Detta är individuellt, och man måste undersöka vad som är problemet i varje unikt tillfälle. Ofta är det låsningar i nacke, bröstrygg, en av armbågslederna eller handleden som är primärfelet.

Hur lång tid tar det att bli av med problemet?

Detta är beroende av hur länge du haft problemet, hur mycket smärta du upplever, i vilken grad du gör övningarna osv. Generelt tycker vi oss se att just smärta i armbågsleden kan ta längre tid att få bukt med än andra smärttillstånd, speciellt om det pågått en stund. Det är därför vår rekommendation att ta tag i problemet snabbast möjligt och inte vänta. För kontakt med terapeut i Naprapatlandslaget, se här på översikten av de svenska klinikerna. 

”Hem-behandling” från vår YouTubekanal:

YouTube player

Läs mer om tennisarmbåge på Wikipedia här.

Ole A. Haslestad – Naprapat och Medgrundare Naprapatlandslaget

Ole är legitimerad Naprapat sedan 2003, och har skrivit 4 publikationer/ böcker om hälsa. Han är i dag Marknadschef och skriver artiklar för Naprapatlandslaget, och vidareutbildar även terapeuter. 

padelarmbåge

Artikelförfattare Ole A. Haslestad

Referenser

  1. Cutts, S.; Modi, Nitin; Gangoo, Shafat; Pasapula, Chandra (2019). Tennis elbow: A clinical review article. Journal of Orthopaedics, (), S0972978X1930248X–.
  2. Yan, Chenchen; Xiong, Yuan; Chen, Lang; Endo, Yori; Hu, Liangcong; Liu, Mengfei; Liu, Jing; Xue, Hang; Abududilibaier, Abudula; Mi, Bobin; Liu, Guohui (2019). A comparative study of the efficacy of ultrasonics and extracorporeal shock wave in the treatment of tennis elbow: a meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of Orthopaedic Surgery and Research, 14(1), 248–. 
  3. Ma, Kun-Long; Wang, Hai-Qiang (2020). Management of Lateral Epicondylitis: A Narrative Literature Review. Pain Research and Management, 2020(), 1–9.
  4. Yao, Gaowen; Chen, Jing; Duan, Yanji; Chen, Xiao (2020). Efficacy of Extracorporeal Shock Wave Therapy for Lateral Epicondylitis: A Systematic Review and Meta-Analysis. BioMed Research International, 2020(), 1–8.

Dela gärna detta

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email