Whiplash

Vad är egentligen whiplash och vad kan man göra?

Whiplash betyder ”pisksnärt” och beskriver ett höghastighetstrauma där huvudet och nacken kastas fram och tillbaka, exempelvis vid en bilkrock. Vi ger dig mer information om vad du kan göra genom behandling och egenvård för att bli smärtfri igen.

På denna sida kan du läsa mer om följande:

Pisksnärtskada – vad är det?

Whiplash är engelska och betyder piska (från whip) och snärt (från lash), och är en benämning som används när nacken utsätts för ett trauma där strukturerna sträcks ut och skadas. En pisksnärtskada kan uppstå vid trafikolycka, fall från häst eller cykel, eller annat typ av höghastighetsvåld som gör att nacken sträcks hastigt. Ofta används whiplash som diagnos eller benämning när man blivit påkörd bakifrån i trafiken.

Whiplashskada vid olycka
Viktigt: man kan få whiplash av andra olyckor än en bilkrock. Men kan kan absolut få en smäll utan att det uppstår problem också!

Symptom whiplash

Om huvudet plötsligt skickas i en riktning och kraften är så stor att nacken inte kan kontrollera den bromsande rörelsen, uppstår en sträckning av strukturer i nacken så som muskler, ledband, ledkapslar och nerver. Denna hastiga sträckning (eller stukning) leder till lokal blödning av vävnad. Denna skadan kan vara mer eller mindre stor, men vid typisk whiplash föreligger ingen större skada på skelettet med frakturer. Begreppet är ofta kopplat till smärta och problem från nacken efter pisksnärt, men utan synliga skador vid röntgenundersökningar. Problem kan dock uppstå även om inget brutits eller rivits av. Här är några vanliga symptom:

illustration av vad som händer vid whiplashskada

Whiplash – hur långt efter olyckan kommer problemen?

Smärta och andra problem i nacken kan komma omedelbart efter olycka, men kan även dyka upp i efterhand. Det kan tänkas vara fler orsaker till detta:

Stresshormoner

Direkt efter ett trauma får man en frisättning av stresshormoner som gör att man känner mindre smärta, eventuellt ingen smärta. Timmar eller dagar efter olyckan när nivåerna av stresshormon normaliseras kan smärta uppstå.

Fördröjda funktionella besvär

Många uppger att de fått problem flera månader eller år efter pisksnärten. Det kan vara svårt att med säkerhet sätta smärtan i direkt sammanhang (orsak och verkan) med olyckan, men som manuellmedicinare är det enkelt att tänka sig ett möjligt förlopp som kan förklara en senare smärtdebut; vid en pisksnärt skadas strukturer i nacken som påverkar nack-kotpelarens rörelse och nerv-muskelfunktionen i området. På kort sikt kanske inga symptom uppenbarar sig, men över tid, när rörelsen blivit sämre och muskelobalanserna ökat på grund av den gamla skadan, så blir det en dag någon vävnad som börjar meddela att någonting är belastat. ”Bägaren” har då tagit tid att fyllas, och den sista droppen kanske får bägaren att rinna över många månader efter olyckan.

Undersökning vid misstänkt whiplashskada

Ofta har whiplashskador ingen synlig påverkan på strukturerna i nacken enligt röntgenläkarens utlåtande. Smärta och problem kan uppstå ändå. Om våldet är stort kan självklart skador synas i röntgenundersökningar. Detta är dock inget som måste föreligga för att diagnosen whiplash ges.

Röntgen nacke

Vid allvarligare olycka med inblandat nackvåld, gör man en slätröntgen (”vanlig röntgen”) för att se om det uppstått skada på skelettet. Man kan även göra en MR då man ser skador på mjukdelarna, detta är vanligast om pasienten har allvarligare neurologiska besvär eller det är en långvarig problematik man vill utreda. I de flesta fall har en pisksnärtskada inga fynd från undersökningarna från slätröntgen eller magnetisk resonanstomografi.

Röntgen av nackstruktur
Såhär kan det se ut på en röntgenbild

Manuell undersökning

Även om man inte ser något på röntgen så kan en olycka, liten eller stor, påverka nervsystemet och strukturer i nacken. Dette kan ge små eller stora problem – även om man inte hittar något ”specifikt” i röntgenundersökningen. Orsaken är att nervsystemet kan påverkas och rubbas utan att vävnad nödvändigtvis gått sönder. Samma gäller för övrigt generelt för muskel- och ledrelaterad problematik; man kan ha väldigt ont utan att man hittar något specifikt i utredningen med röntgen osv.

Hos naprapaten

Den manuella undersökningen hos naprapat, kiropraktor, läkare med flera syftar till att undersöka och mäta vilka funktionella besvär som uppstått. Man känner på ledernas rörlighet, musklernas spänningsnivå och känslighet osv. Sjukdomshistorien och denna undersökning kan ge svaret på om ”man har whiplash eller ej”. Viktigt att veta: man vet i dag att det psykiska påverkar upplevd smärta. En person som är orolig för sin nacke efter ett trauma har betydligt sämre prognos än ”samma nacke” hos en person som tar olyckan lite mer med en klackspark. Att sänka oron är därför en viktig faktor för läkning.

Undersökning av whiplashskador
Hur fungerar det med kotornas rörelse? Muskelspänningar? Detta är några av sakerna vi undersöker vid nacksmärta.

Behandling av whiplash

Har du en undersökt whiplash utan dokumenterad skada kan man behandla problemen med olika tekniker för att normalisera funktionen i nervsystemet. Akupunktur, triggerpunkts-behandling, ledjustering och rehabiliteringsövningar kan vara effektivt för att bli smärtfri.

Vad kan man själv göra?

  • Initialt; vila. Om kroppen utsatts för trauma behövs vila. En stressad kropp läker sämre än en ”balanserad”.  Andas med magen så att det parasympatiska nervsystemet (läkning) stimuleras och aktiviteten i nackmusklerna reduceras.
  • Kort tid efter skadan kan man börja komma i aktivitet igen. Frakturer osv skall givetvis uteslutas vid stort trauma eller grava symptom.
  • Is på smärtande område
  • Träning/rehab. Rörelse kan vara god medicin. Kroppen självläker ofta om man rör på sig och stärker upp det som försvagats och skadats. Man kan behöva hjälp på vägen för att veta vilken smärta man ska undvika och vilken man ska ”pressa genom”. Generellt är träning bra! Och du är din egen bästa vägledare i hur du ska röra dig för att läka. Men utan rehabilitering kan man inte räkna med att återfå full funktion. Här är några övningar du kan göra som kan ändra din funktion till et bättre:

Övningar

Andning

Andas in med näsan och ut genom näsan och eller munnen. Försök ta in luften med ”magen” – avlasta nackens muskler så att du inte toppandas.Andningsövning

Diagonallyft

Diagonallyft stärker bröstryggen, axlarna och nackens muskler på ett skonsamt sätt.

diagonallyft del 1
diagonallyft del 2

Undersökning och behandling? Du hittar oss här!

Ole A. Haslestad – Naprapat och Medgrundare Naprapatlandslaget

Ole är legitimerad Naprapat sedan 2003, och har skrivit 4 publikationer/ böcker om hälsa. Han är i dag Marknadschef och skriver artiklar för Naprapatlandslaget, och vidareutbildar även terapeuter. Kontakta Ole här.

padelarmbåge

Artikelförfattare Ole A. Haslestad

Referenser

  1. Sterling, M. (2014). Physiotherapy management of whiplash-associated disorders (WAD). Journal of Physiotherapy, 60(1), 5–12.
  2. Malanga, G., & Peter, J. (2005). Whiplash injuries. Current Pain and Headache Reports, 9(5), 322–325.
  3. Bannister, G., Amirfeyz, R., Kelley, S., & Gargan, M. (2009). Whiplash injury. The Journal of Bone and Joint Surgery. British Volume, 91-B(7), 845–850.
  4. Boken «Smärtfri» av Naprapatlandslaget
  5. https://www.praktiskmedicin.se/sjukdomar/whiplashskada-halsryggsdistorsion-pisksnart-2/

Dela gärna detta

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email