Blogg

Tennisarmbåge – hur det egentligen ligger till

Tennisarmbågelateral epikondylit, beskrivs ofta som en inflammation i muskelfästet på armbågens utsida, orsakat av repetitiv stress i muskelsenans infäste. Detta gäller i den akuta fasen.

Senaste årens forskning visar att när du har gått med en tennisarmbåge längre än 3 veckor återfinns ingen inflammation. Istället har en ärrvävnad, med kapillärer och fria smärtkänsliga nervändtrådar (nociceptorer), bildats. Dessa påverkas och smärtar varje gång du får ett drag i den oelastiska bindväven eller när du direkt trycker på området.

Samma fynd har även gjorts när det gäller andra senfästesdiagnoser, tex achillestendinit (hälseneinflammation), supraspinatustendinit och medial epikondylit (golfarmbåge).

Många läkare fortsätter att rekommendera kortisonspruta för detta tillstånd även efter 3 veckor, trots att studier enhälligt visar på ett sämre resultat på lång sikt än manuell behandling, träning och t.o.m. vila! En förklaring till detta kan vara att kortisonsprutan ger ett snabbt resultat, bättre än träning och vila, de första 3 månaderna. Problemet kommer när man ser på långtidsuppföljning i studier där man jämför kortisonbehandling med vila/avlastning. Efter 6 månader har gruppen som behandlats med kortison ett sämre tillstånd än gruppen som avlastat och vilat sig bättre.

Vi på Naprapatlandslaget väljer istället att behandla ärrvävnaden manuellt och korrigera den bakomliggande orsaken till att just det partiet på armbågen får för mycket stress. Vi kombinerar led- och muskelbehandling med att lokalt rugga upp ärrvävnaden för att sedan få den att läka ihop smidigare, starkare och smärtfri.

Mathias Deltner & Krister Sellman
www.naprapatlandslaget.se

Dela gärna detta

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email